Jag kommer aldrig ut från SU!

437355-13
Bilden är ifrån en varm sommardag i göteborgs hamn!solsken och breaking!
det var tider det!

Nu så har jag perimss och ligger i en säng och har ont i min fot, dock inte på avd 37 utan på prinsgatan!
Operation 3 misslyckades och jag har en ny stor operation framför mig..och typ 2 veckor kvar inne på avd 37!

men detta ska inte knäcka mig!Utopia väntar och det man inte dör av ger en bara mer erfarenhet!!

Nu har jag iaf lagt upp PROJEKTPLANEN här på bloggen!
så om man vill läsa mer i detalj om projektet så kolla in under rubriken KATEGORIER så ska den ligga där!!
Och den kommer också ligga här under tills jag lagt in tillräckligt med andra inlägg.typiskt!

På återseende!

Projektplan Utopia GBG del1!

 

Utopia 

Gbg

 

 

 

 

 

 

Projektbeskrivning i sammanfattning

 

Projektplan förstudie

 

Skriven av Iki Magnusson, Christine Hellqvist, Sanna Eskilsson

Februari 2008

           

 

 

Inledning

Det är dags att sudda ut de fiktiva gränserna mellan vi och dom. Det finns bara vi och vi bär alla samma längtan att utvecklas, att få vara kreativa, att mötas, att få vara människor, fullt ut, oavsett hur våra kroppar ser ut, var vi har vårt ursprung, vilket kön vi tillhör.

Hiphop-kulturen är bred och djup, om man ser hela bilden. Där finns dansen, musiken, texterna, bildkonsten och dj-andet, och rötterna finns på många platser på jorden. Utövarna också. Det är den kulturen vi vill utgå ifrån i det här projektet och det här huset, men inget hindrar att innehållet byggs på med annat inom dans, musik eller andra konstformer.

 

I nationella och regionala handlingsprogram betonas nu ungas inflytande, möjligheter till eget skapande, att kunna vara kulturproducent oavsett om man har funktionshinder eller inte. Det här projektet bygger på dessa grundstenar. 

 

Syftet med Utopia Gbg är att bygga en verksamhet utifrån hiphopens ?gör det själv?-kultur där delaktighet och eget skapande utgör grundpelarna. 

Genom att utgå från en kulturform som har en stark dragningskraft och en historia och ha den som plattform, går det att engagera unga från alla delar av Göteborg och Västra Götaland. Och säkert att sprida idén och kunskaperna vidare över landet och även internationellt.

Tanken är att med en professionell och välrenommerad verksamhet attrahera unga över alla gränser. Det är inte placeringen utan kvaliteten på utbudet som är viktig. Grundfundamentet i Utopia Gbg bygger på idén om att förena olika verksamheter som idag kan berika varandra, utifrån unga människors behov och demokratiska rättigheter.

På Utopia Gbg ska du ha tillgång till konstnärligt utövande oavsett vem du är. En integrerad verksamhet, där inte ursprung eller en rullstol ska vara ett hinder för att få dansa, måla eller lära dig bli DJ. Tanken är att integrera de ungdomar som nu finns inom verksamheter på ungdomsgårdar med de ungdomar som lever inom på boendeformer för funktionshindrade unga. Tanken är att uppbyggnaden och utformandet ska skapas av och med dem som ska vara en del av verksamheten.

Utopia Gbg bygger på dag- och kvällsaktiviteter för att på så sätt utnyttja lokalerna på ett så bra sätt som möjligt och kunna tillgodose de behov unga har, vilka behoven än kan vara. Under taket ryms ett allaktivitetshus där olika konstnärliga och kulturella aktiviteter kan utövas. Ett ställe där alla har möjlighet att vistas och på så sätt kan mötas. Utopia Gbg ska vara anpassad efter alla - danslokaler, musikrum, café, toaletter ska fungera om du har behov av rullstol eller har nedsatt syn.

På dagarna bedrivs daglig verksamhet med dans, konst och musik.
Allt ifrån locking för personer i rullstol, till dj workshops, musikstimulans, konstverkstad och kreativt arbete. 

De deltagande personernas funktionshinder utformar de olika dagarnas aktiviteter. Allt ifrån att bara ligga i en sackosäck och få känna på musiken och komma bort från rullstolen till att dansa i rullstolen och måla stora tavlor.

Kvällstid finns samma möjligheter med danslektioner, dj workshops, tillgång till ateljé, musikrum och danslokaler. Det kan också bedrivas föreläsningar, filmvisning, konstverksamhet, och spelningar. Även här är givetvis allt öppet för alla.

Genom att även integrera professionella konstutövare, pedagoger med personliga assistenter och habiliteringspersonal skapas en bra personalintegrering med goda förutsättningar. 

 

Spridning av idéer och metoder skall ske till andra kommuner, som är intresserade; kulturskolor, studieförbund  och liknande kan utbildas och starta liknande verksamheter i mindre skala.

 

Och genom att sjösätta idén med ett internationellt event som Beats? n Style, får centret en flygande start, dessutom på en arena, där denna kultur inte varit synlig förut.

 

 

 

 

 

Bakgrund 

Initiativtagare till projektet är Iki Magnusson (född 1982), som idag arbetar som personlig assistent och är en av medlemmarna i kompaniet Fittcrew Breaking. Efter studenten i Ystad flyttade hon till Göteborg för att kunna dansa. Där startade hon upp Fittcrew Breaking 2003, vilken sedan dess har besökts av över 300 tjejer och nu har verksamhet tre gånger i veckan.

Här i Göteborg är ungefär 35 aktiva. Iki har startat upp Fittcrew Breaking- koncept i Stockholm, Umeå, Malmö, Uppsala och Minneapolis(USA).
Hon ger även workshops i breaking och jobbar som ljudtekniker. Har varit ute med bl.a Kultur Ungdom och även gett lektioner på skol- och behandlingshemmet Björkbacken. 

 

Parallellt med dansen och undervisning i dans arbetar Iki som personlig assistent. Hon har deltagit som assistent på ungdomsläger för funktionshindrade ifrån hela världen i bl.a Tyskland och Polen. 

Det är inom habiliteringsarbetet som Iki har hittat sin inspiration och sina tankar om en integration som hon inte anser existerar. Det är också genom att ha sett många olika metoder och tillvägagångssätt som hon känner sig kritisk till delar av den verksamhet som bedrivs idag. 

 

Tanken hon har är att erbjuda ALLA möjligheten att få pröva de olika elementen inom hiphopkulturen. 

?Du ska inte bli hindrad av att gå en DJ-kurs för att du inte kommer in genom dörren, eller för att bordet där tekniken står inte är höj och sänkbart! Man ska kunna erbjuda danslektioner anpassade efter deltagarna. Till exempel en lektion i locking för personer som inte har rörelse i benen och kanske sitter i rullstol. Detta är något som inte existerar i Sverige i dagsläget.?

 

 

 

 

Syfte

Unga, initierade konstnärliga ledare med habiliterings- och hiphopkompetens arbetar tillsammans med personer som själva har erfarenheter av funktionshinder och bygger upp en central i Göteborg, som har hiphop-kulturen som röd tråd, men som även kan innehålla annat inom eget skapande; teater till exempel. 

En verksamhet på dag- och kvällstid, som rymmer alla unga som vill vara med och uppleva musik, rytm, dans, målning, dj-ing med mera. Centret startar i projektform och drivs efter projekttidens slut vidare med stöd från olika håll ? förhoppningsvis kommunalt, regionalt och från utbildningssektorn.

Det ska också kunna sprida och utbyta pedagogiska och konstnärliga erfarenheter regionalt, nationellt och internationellt.

 

Mål

Efter projekttidens slut kommer Utopia Gbg att vara ett bultande nav för konstnärlig verksamhet med, för och av unga. Under dagar och kvällar pågår kurser och aktiviteter inom dans, musik och bild, för alla, oavsett kroppsform och funktion, bakgrund och kön. Centralens anställda är alla väl insatta i funktionsnedsättningsfrågor och hiphop-kulturen, och centralens utvecklingsarbete drivs av brukare och anställda tillsammans. Lokalerna är välanpassade för alla.

Det finns inget ?vi och dom? ? kreativiteten frodas och kunskaperna om hur man kan driva en verksamhet, öppen för alla, sprids regionalt, nationellt och internationellt, genom föreläsningar, föreställningar, utbildningar och utbyten.

Andra kommuner, inte minst i Västra Götaland, har inspirerats och lärt sig metoder och kunnat starta liknande verksamheter i mindre skala.

 

Vision

Utopia Gbg har bidragit till att utveckla en mänsklig samvaro, ett samhälle byggt på mångfald, jämställdhet, tillgänglighet, empati och tillvaratagande av resurser och kreativitet. Många har inspirerats och fått kunskaper av att se och uppleva verksamheten på centralen, och öppna kulturverksamheter, som bygger på lust att involvera alla unga, och med kompetens att lyckas, har vuxit sig starka på många håll och blivit det naturliga sättet att verka. Unga med funktionsnedsättning känner sig välkomna i kulturutövande och kulturproduktion och tillgängligheten, både att utöva och ta del av, är en självklarhet.

Den allmänna uppfattningen är att ett kreativt och hållbart samhälle bygger på allas insatser och möjlighet att växa, oavsett förutsättningar. Gränserna för vår kapacitet har vidgats.  

 

 

 

 

Utvecklingsfaser

 

Under uppbyggnaden av projektet är det viktigt att brukarna av lokalerna och verksamheten integreras i varje utvecklingsfas. Det kan vara viktigt med en projektgrupp som består av människor ur alla samarbetsgrupper för att inte missa någon del av behoven vad gäller lokalernas utformning, möjligheter till samarbeten, för att optimera delaktigheten. 

Representanter från Riksgymnasiet i Angered, unga personer med olika typer av funktionsnedsättningar i och utanför unga-förbunden, Grunden media, Share Music m fl är tänkbara samarbetspartners.

 

Fas 1 

Förstudie

Formulera ansökningar och upprätta kontaktnät. 

Bygga samarbeten och fördjupa en finansieringsplan för verksamheten för att få en god grund att utgå ifrån när innehållet formuleras. 

 

Research rörande medarbetare, samarbeten, liknande verksamheter nationellt och internationellt

Budgetarbete, finansieringsvägar

Ansökningsförfaranden

Behovsanalyser: utbildning, personal, anknutna verksamheter

Förankringsarbete i berörd kommun och region, i organisationer, habilitering, andra kommuner till vilka projektresultat och metoder skall spridas etc

Metodutveckling genom praktiskt arbete med grupper

Innehållsanalys

Lokalresearch, planering av ombyggnad

Utbildning och kursutveckling

Bland annat inom RGRM-metoden, en metod där man jobbar med musik, bilder och rörelser, för en maximal stimulering av hjärnan.

 

 

Fas 2

Projektstart

Hyra och ombyggnad/inredning av lokaler

Verksamhetsutformning, kursutbud

Rekrytering

Inköp

Marknadsföringsplan och informationsspridning

Kursstarter

 

Tidsplan

Förstudie 15/1 2008 - 15/1 2009

 

 

Projekt 15/1 2009- 15/1 2011

Tänkta samarbeten

 

KulturUngdom

Danskonsulenterna i Västra Götaland

Folkhälsan 

Balettakademien Göteborg

Studieförbund

Fria grupper och kompanier

Habiliteringsverksamhet, skolor och gymnasier med speciell inriktning på funktionsnedsättning

Unga organisationer för funktionshinder

Share Music

m fl

 

Tänkta finansiärer när verksamheten är igång

 

- Västra Götalandsregionen

- Göteborgs Kommun

- Balettakademien (Folkuniversitetet) och/eller andra intresserade parter inom folkbildningen

- Allmänna Arvsfonden (lokalstöd i projektfasen) m fl

 

Skiss på materiellt innehållsbehov 

Lokaler

Lokalerna skall vara placerade i centrala Göteborg, och vara lätttillgängliga såväl med allmänna kommunikationsmedel som med bil/färdtjänst. Möjligheten att spontant titta in på en fika skall finnas ? den sociala samvaron är en bärande del i Utopia Gbg.

Inga hinder skall finnas för att ta sig in i lokalen, entré i markplan är ett krav. 

 

Danslokaler: Utformade av dansare med och utan rullstol.

Musikrum: Här kan man dj:a, skapa musik eller bara musikstimuleras.
Också utformat så att alla har möjlighet att göra allting, ställbara
bord mm.

Ateljé: För måleri, konst och kreativt skapande. Allting anpassat för alla.

Stort rum: Här kan det hållas spelningar, föredrag, filmvisning. Alla
har möjlighet att ta sig fram och se vad som händer på scen etc.

Gym: Önskemål inte minst från habiliteringsverksamheten ? det behövs alternativ till sedvanlig sjukgymnastik. Gymmet skall kunna användas av alla som går kurser på Utopia Gbg

 

Cafe: Ställbara bord, servis utformad efter alla (och även
serveringsalternativen).

Toaletter/duschrum: Utformade för alla.

Vilorum

Kontor

Material:
Datorer att göra musik och konst på.
Dj set med turntables, cd spelare och mixer, förstärkare och högtalare.
Ljudutrustning för danslokalerna.
PA till stora rummet för att kunna ha föreläsningar och spelningar.
Storbildsskärm till stora rummet för att kunna visa film.
Caféutrustning.
Dukar, penslar, stativ för ateljé.
Britsar, toastol och utrustning som kan behövas på toaletten.
Säng och möbler till ett vilorum.
Kontorsmöbler.
Minibuss.


Projektplan Utopia GBG del2!

Förstudien

 

I förstudien, som pågår under 2008, skall Iki Magnusson, tillsammans med personer som kommer att ingå i personalen och personer som kan komma att gå kurser på Utopia Gbg, rikta in sig på

 

Research

Metodutveckling

Att bygga kontaktnät i regionen framförallt, men även nationellt och internationellt

Att bygga relationer med samarbetspartners och finansiärer

Att informera målgruppen, assistenter, habiliterings- och skolpersonal och få input från dem

Att formera arbetsgrupper och projektgrupp

Att söka lokaler

Utvärdering av förstudien, vilken skall ligga till grund för projekt och verksamhet

 

Research

Kulturell verksamhet för, av och med unga personer med funktionsnedsättning pågår runt om i landet, och även internationellt. Att besöka några av dessa center, skolor, organisationer etc och ta del av deras verksamhet, kunskaper och synsätt är en viktig del av förstudien. 

Här ingår exempelvis Grunden Media,Tre V, Skytteskolan, Eldorado, K-kraft, Kulturlabbet och Share Music i Göteborg, FIFH, Hiso och Moomsteatern i Malmö, På Egna Ben, Stiftelsen Inuti, Konstskolan Freja, Kulturskolan i Stockholm, Tauro 2 i Finland, Glad Teater och Glad TV i Köpenhamn, Konstskolan i Simrishamn, Dunkars Kultur i Helsingborg.

 

I England finns de integrerade danskompanierna Stop GAP och CanDoCo Company m fl . Även i New York finns intressanta organisationer att studera ? planen är att projektledare, assitenter och två kulturintresserade personer med intellektuell funktionsnedsättning skall besöka dessa. Kontakter är tagna.

 

Att se hur andra arbetar, ta del av erfarenheter och knyta värdefulla kontakter med dem är nödvändigt i förberedelsearbetet för att starta en integrerad verksamhet av den typ som Utopia Gbg siktar mot.

 

Metodutveckling

Hur tränar man streetdance i rullstol? Hur handleder man en person med synskada i locking? Och hur gör man på bästa sätt kurser som ger maximal utdelning oavsett om man är funktionsnedsatt eller inte?

Frågorna är många och Utopia Gbg vill ha ett brett utbud av kurser i dans, musik, bild, text, teater ? kunna utgå från behov och önskemål hos deltagarna.

 

Hela tiden är utgångspunkten att gå efter vad deltagarna vill, att utveckla ett system i kurserna som utgår från funktion och lärosätt.

Handikappidrott/kultur är termer som inte kommer att vara brukbara på Utopia Gbg ? här utgår man från funktion.

 

Praktik och teori kommer att varvas, för ledarna. Provkurser kommer att hållas ? Balettakademien och Skytteskolan är villiga att vara delaktiga här.

 

Att bygga kontaktnät i regionen framförallt, men även nationellt och internationellt

Utopia Gbg är unikt som projekt. Redan innan förstudien startat på allvar har ett stort intresse märkts av, bland framtida kursdeltagare, ledare, habilitering, regionala konsulenter och studieförbund. 

I Västra Götalandsregionens arbetsgrupp kring funktionsnedsättningsfrågor och kultur, kallad Funkagruppen, har man sedan den startade 2003, konstaterat ett stort, uppdämt behov och en frustration hos personal inom habilitering, kulturskolor, skolor, fritidsverksamhet etc, över att fritiden för unga med funktionsnedsättning ofta är torftig och över att förutsättningarna för att starta grupper med eget skapande inom kulturen är dåliga. Det kan handla om kunskapsbrist, nätverksbrist, olämpliga lokaler, praktiska problem, idétorka.

 

Att bli ett levande exempel på att man tillsammans med unga med eller utan funktionsnedsättning kan bygga upp en bred, fungerande, integrerad verksamhet inom den egenskapande kulturen, med de allra bästa ledarna och kurserna, eftertraktad för alla och som också kan fungera som ?hang out?, det vill säga social mötesplats, kan vara revolutionerande. Andra kommuner kommer att bjudas in och inspireras och kunna starta liknande verksamheter på hemmaplan ? eller bygga ut den fritidsverksamhet som redan finns, med ett nytt tänkande.

 

Eget skapande inom kulturen betonas i det förslag till handlingsprogram som Västra Götalandsregionen tillsammans med kommunalförbunden presenterade 2007 (Barns och ungas rätt till kultur) och Utopia Gbg ligger väl i linje med programmets intentioner.

 

Under förstudien kommer kontakter att tas med kommuner inom och utanför Västra Götaland, för att ett nät skall finnas när verksamheten drar igång i Göteborg och för att idéer skall kreeras och spridas. 

Viktigt också att bygga upp kontakter med andra länder, för kunskapsutbyten och erfarenhetsspridning.

 

Att bygga relationer med samarbetspartners och finansiärer

KulturUngdom är en ideell organisation som hjälper unga personer i Västra Götalandsregionen med projektidéer inom kultursektorn att förverkliga dessa. Projektet Utopia Gbg kommer att finnas under organisationens vingar under förstudien och projekttiden och våra resurser kommer att ingå som stöd till projektledaren, coachning, administrativ hjälp etc.

 

Utopia Gbg kommer sedan att drivas med kontinuerligt verksamhets- och lokalstöd från olika håll. Eftersom det är ett projekt och en verksamhet ? helt unikt - med säte i Göteborgs stad, är det en förutsättning att stöd ges därifrån. Göteborg kommer i och med Utopia Gbg att få ännu en attraktion. 

Under förstudien kommer kontakter att tas med Kulturförvaltningen i Göteborg, samt med den stadsdelsnämnd som kan bli aktuell, beroende på den geografiska placeringen.

 

Västra Götalandsregionen som helhet kommer också att få ta del av Utopia Gbg, och med de mål som regionen har om det goda livet för alla medborgare och med den betoning som finns på allas delaktighet och vikten av eget skapande, hoppas vi på stöd från dem. Kontakter kommer att tas under förstudien, och projektmedel kommer att sökas. 

 

Genom ledningen för Balettakademien och deras huvudman Folkuniversitetet har stort intresse förmedlats för Utopia Gbg. Under förstudien kommer vi att ha diskussioner med Balettakademien kring former för framtida stöd.

 

Vi kommer även att fundera kring vilka andra intressenter som skulle kunna gå in i projekt och verksamhet.

 

Att informera målgruppen, assistenter, habiliterings- och skolpersonal och få input från dem

De som direkt berörs av Utopia Gbg; de som vill gå kurser, som vill träna och de som kommer att vara följeslagare åt deltagare är givna samarbetspartners under förstudien och vidare framåt. Särskilt intresserade kommer att bjudas in till arbets- och referensgrupper under förstudieåret och vidare under projekttiden för att vi tillsammans skall utforma Utopia Gbg till den mötesplats som eftersträvas.

Stor vikt kommer att läggas vid information runt projektet ? informationsmaterial kommer att utformas och många träffar hållas på skolor, i föreningar, inom befintliga dansgrupper på KulturAtom, fritidsverksamheter, på habiliteringsmöten, med sjukgymnaster och arbetsterapeuter etc

Här handlar det om tvåvägskommunikation ? av största vikt är det att den framtida personalen på Utopia Gbg är väl insatta i habiliteringens strukturer, i omvårdnad, behov, önskemål och inte minst lämplig pedagogik.

 

Hur projektet framskrider kommer att redovisas på bloggen  HYPERLINK "http://www.ikiutopia.blogg.se" www.ikiutopia.blogg.se och information kommer också att finnas på www.kulturungdom.se

 

Att formera arbetsgrupper och projektgrupp

Eftersom Utopia Gbg är ett stort projekt, som kommer att bli till en verksamhet, om allt går enligt planerna, kommer flera olika arbetsgrupper att behövas, som kan inriktas mot olika delar; metodutveckling, lokalutformning, informationsspridning etc. Arbetsgrupperna skall spegla de personer som kommer att vara delaktiga i Utopia Gbg och alltså bestå av unga kulturintresserade personer med eller utan funktionsnedsättning, framtida kursledare etc.

Projektgrupp/styrgrupp kommer att utformas under förstudieåret. Här kommer sannolikt representanter från några av arbetsgrupperna att finnas med, samt representanter från KulturUngdom, Västra Götalandsregionen, Balettakademien och Göteborgs stad.

 

Att söka lokaler

Ett av de viktigaste momenten under förstudien är att försöka finna lämpliga lokaler för Utopia Gbg, antingen sådana som är under uppbyggnad och där man kan vara med i planeringen, eller befintliga lokaler som är lämpligt placerade och har förutsättningar för att byggas om för de behov som finns.

Västra Götalandsregionen har bra resurser som bör kunna användas när det gäller sökningen och utformningen, i form av Design för alla, Handikappförvaltningen, habiliteringen, arkitekturkonsulent, Västfastigheter etc.

 

Det är nu svårt att veta hur långt vi hinner med detta under förstudien, vilka lokaler som kan finnas att tillgå etc, men målet är att lokaler skall vara funna i slutet av år 2008.

 

 

Utvärdering av förstudien som skall ligga till grund för projekt och verksamhet

En sammanställning och utvärdering av förstudiens olika moment kommer att göras i slutet av året och denna kommer att bli grunden för det fortsatta projektet.

I utvärderingen kan externa aktörer komma att medverka och denna kommer att spridas till det nätverk som byggts upp under året.

 

Kontakt:

 

Iki Magnusson, projektledare, tel 0705-446885, 

[email protected]

Sanna Eskilsson, ungkulturkonsulent, tel 0703-660272, 

[email protected]

Christine Hellqvist, projektkoordinator, tel 0733-441182, [email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RSS 2.0