Projektplan Utopia GBG del2!

Förstudien

 

I förstudien, som pågår under 2008, skall Iki Magnusson, tillsammans med personer som kommer att ingå i personalen och personer som kan komma att gå kurser på Utopia Gbg, rikta in sig på

 

Research

Metodutveckling

Att bygga kontaktnät i regionen framförallt, men även nationellt och internationellt

Att bygga relationer med samarbetspartners och finansiärer

Att informera målgruppen, assistenter, habiliterings- och skolpersonal och få input från dem

Att formera arbetsgrupper och projektgrupp

Att söka lokaler

Utvärdering av förstudien, vilken skall ligga till grund för projekt och verksamhet

 

Research

Kulturell verksamhet för, av och med unga personer med funktionsnedsättning pågår runt om i landet, och även internationellt. Att besöka några av dessa center, skolor, organisationer etc och ta del av deras verksamhet, kunskaper och synsätt är en viktig del av förstudien. 

Här ingår exempelvis Grunden Media,Tre V, Skytteskolan, Eldorado, K-kraft, Kulturlabbet och Share Music i Göteborg, FIFH, Hiso och Moomsteatern i Malmö, På Egna Ben, Stiftelsen Inuti, Konstskolan Freja, Kulturskolan i Stockholm, Tauro 2 i Finland, Glad Teater och Glad TV i Köpenhamn, Konstskolan i Simrishamn, Dunkars Kultur i Helsingborg.

 

I England finns de integrerade danskompanierna Stop GAP och CanDoCo Company m fl . Även i New York finns intressanta organisationer att studera ? planen är att projektledare, assitenter och två kulturintresserade personer med intellektuell funktionsnedsättning skall besöka dessa. Kontakter är tagna.

 

Att se hur andra arbetar, ta del av erfarenheter och knyta värdefulla kontakter med dem är nödvändigt i förberedelsearbetet för att starta en integrerad verksamhet av den typ som Utopia Gbg siktar mot.

 

Metodutveckling

Hur tränar man streetdance i rullstol? Hur handleder man en person med synskada i locking? Och hur gör man på bästa sätt kurser som ger maximal utdelning oavsett om man är funktionsnedsatt eller inte?

Frågorna är många och Utopia Gbg vill ha ett brett utbud av kurser i dans, musik, bild, text, teater ? kunna utgå från behov och önskemål hos deltagarna.

 

Hela tiden är utgångspunkten att gå efter vad deltagarna vill, att utveckla ett system i kurserna som utgår från funktion och lärosätt.

Handikappidrott/kultur är termer som inte kommer att vara brukbara på Utopia Gbg ? här utgår man från funktion.

 

Praktik och teori kommer att varvas, för ledarna. Provkurser kommer att hållas ? Balettakademien och Skytteskolan är villiga att vara delaktiga här.

 

Att bygga kontaktnät i regionen framförallt, men även nationellt och internationellt

Utopia Gbg är unikt som projekt. Redan innan förstudien startat på allvar har ett stort intresse märkts av, bland framtida kursdeltagare, ledare, habilitering, regionala konsulenter och studieförbund. 

I Västra Götalandsregionens arbetsgrupp kring funktionsnedsättningsfrågor och kultur, kallad Funkagruppen, har man sedan den startade 2003, konstaterat ett stort, uppdämt behov och en frustration hos personal inom habilitering, kulturskolor, skolor, fritidsverksamhet etc, över att fritiden för unga med funktionsnedsättning ofta är torftig och över att förutsättningarna för att starta grupper med eget skapande inom kulturen är dåliga. Det kan handla om kunskapsbrist, nätverksbrist, olämpliga lokaler, praktiska problem, idétorka.

 

Att bli ett levande exempel på att man tillsammans med unga med eller utan funktionsnedsättning kan bygga upp en bred, fungerande, integrerad verksamhet inom den egenskapande kulturen, med de allra bästa ledarna och kurserna, eftertraktad för alla och som också kan fungera som ?hang out?, det vill säga social mötesplats, kan vara revolutionerande. Andra kommuner kommer att bjudas in och inspireras och kunna starta liknande verksamheter på hemmaplan ? eller bygga ut den fritidsverksamhet som redan finns, med ett nytt tänkande.

 

Eget skapande inom kulturen betonas i det förslag till handlingsprogram som Västra Götalandsregionen tillsammans med kommunalförbunden presenterade 2007 (Barns och ungas rätt till kultur) och Utopia Gbg ligger väl i linje med programmets intentioner.

 

Under förstudien kommer kontakter att tas med kommuner inom och utanför Västra Götaland, för att ett nät skall finnas när verksamheten drar igång i Göteborg och för att idéer skall kreeras och spridas. 

Viktigt också att bygga upp kontakter med andra länder, för kunskapsutbyten och erfarenhetsspridning.

 

Att bygga relationer med samarbetspartners och finansiärer

KulturUngdom är en ideell organisation som hjälper unga personer i Västra Götalandsregionen med projektidéer inom kultursektorn att förverkliga dessa. Projektet Utopia Gbg kommer att finnas under organisationens vingar under förstudien och projekttiden och våra resurser kommer att ingå som stöd till projektledaren, coachning, administrativ hjälp etc.

 

Utopia Gbg kommer sedan att drivas med kontinuerligt verksamhets- och lokalstöd från olika håll. Eftersom det är ett projekt och en verksamhet ? helt unikt - med säte i Göteborgs stad, är det en förutsättning att stöd ges därifrån. Göteborg kommer i och med Utopia Gbg att få ännu en attraktion. 

Under förstudien kommer kontakter att tas med Kulturförvaltningen i Göteborg, samt med den stadsdelsnämnd som kan bli aktuell, beroende på den geografiska placeringen.

 

Västra Götalandsregionen som helhet kommer också att få ta del av Utopia Gbg, och med de mål som regionen har om det goda livet för alla medborgare och med den betoning som finns på allas delaktighet och vikten av eget skapande, hoppas vi på stöd från dem. Kontakter kommer att tas under förstudien, och projektmedel kommer att sökas. 

 

Genom ledningen för Balettakademien och deras huvudman Folkuniversitetet har stort intresse förmedlats för Utopia Gbg. Under förstudien kommer vi att ha diskussioner med Balettakademien kring former för framtida stöd.

 

Vi kommer även att fundera kring vilka andra intressenter som skulle kunna gå in i projekt och verksamhet.

 

Att informera målgruppen, assistenter, habiliterings- och skolpersonal och få input från dem

De som direkt berörs av Utopia Gbg; de som vill gå kurser, som vill träna och de som kommer att vara följeslagare åt deltagare är givna samarbetspartners under förstudien och vidare framåt. Särskilt intresserade kommer att bjudas in till arbets- och referensgrupper under förstudieåret och vidare under projekttiden för att vi tillsammans skall utforma Utopia Gbg till den mötesplats som eftersträvas.

Stor vikt kommer att läggas vid information runt projektet ? informationsmaterial kommer att utformas och många träffar hållas på skolor, i föreningar, inom befintliga dansgrupper på KulturAtom, fritidsverksamheter, på habiliteringsmöten, med sjukgymnaster och arbetsterapeuter etc

Här handlar det om tvåvägskommunikation ? av största vikt är det att den framtida personalen på Utopia Gbg är väl insatta i habiliteringens strukturer, i omvårdnad, behov, önskemål och inte minst lämplig pedagogik.

 

Hur projektet framskrider kommer att redovisas på bloggen  HYPERLINK "http://www.ikiutopia.blogg.se" www.ikiutopia.blogg.se och information kommer också att finnas på www.kulturungdom.se

 

Att formera arbetsgrupper och projektgrupp

Eftersom Utopia Gbg är ett stort projekt, som kommer att bli till en verksamhet, om allt går enligt planerna, kommer flera olika arbetsgrupper att behövas, som kan inriktas mot olika delar; metodutveckling, lokalutformning, informationsspridning etc. Arbetsgrupperna skall spegla de personer som kommer att vara delaktiga i Utopia Gbg och alltså bestå av unga kulturintresserade personer med eller utan funktionsnedsättning, framtida kursledare etc.

Projektgrupp/styrgrupp kommer att utformas under förstudieåret. Här kommer sannolikt representanter från några av arbetsgrupperna att finnas med, samt representanter från KulturUngdom, Västra Götalandsregionen, Balettakademien och Göteborgs stad.

 

Att söka lokaler

Ett av de viktigaste momenten under förstudien är att försöka finna lämpliga lokaler för Utopia Gbg, antingen sådana som är under uppbyggnad och där man kan vara med i planeringen, eller befintliga lokaler som är lämpligt placerade och har förutsättningar för att byggas om för de behov som finns.

Västra Götalandsregionen har bra resurser som bör kunna användas när det gäller sökningen och utformningen, i form av Design för alla, Handikappförvaltningen, habiliteringen, arkitekturkonsulent, Västfastigheter etc.

 

Det är nu svårt att veta hur långt vi hinner med detta under förstudien, vilka lokaler som kan finnas att tillgå etc, men målet är att lokaler skall vara funna i slutet av år 2008.

 

 

Utvärdering av förstudien som skall ligga till grund för projekt och verksamhet

En sammanställning och utvärdering av förstudiens olika moment kommer att göras i slutet av året och denna kommer att bli grunden för det fortsatta projektet.

I utvärderingen kan externa aktörer komma att medverka och denna kommer att spridas till det nätverk som byggts upp under året.

 

Kontakt:

 

Iki Magnusson, projektledare, tel 0705-446885, 

[email protected]

Sanna Eskilsson, ungkulturkonsulent, tel 0703-660272, 

[email protected]

Christine Hellqvist, projektkoordinator, tel 0733-441182, [email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

hej
var är du?
lena

2008-04-26 @ 13:50:25
Postat av: fleuruue

I personally have Cure set to Q and Cure II as Alt + Q, since:. nike blazer femme pas cher After all, you don want to give off a bad impression. I know I loved my parent when they bought my first pair of basketball shoes.

I would say that it reminded me more of a running shoe in the way that the thickness of the sole decreases from back to front. nike free run kopen But brickandmortar sales must always define a retailer. Enobservant le comportement inhabituel du serveur, vérifiez la santédes disques et effectuez immédiatement une sauvegarde.

Two weeks from now simply hitting their expectations could propel the stock upwards. nike air max 1 Si les mixtures de grand-m猫re n'inspirent pas confiance, pourquoi ne pas plut么t opter pour une solution qui a fait ses preuves, depuis le d茅but des ann茅es 80 ? Following his childish act after losing to Orlando in 2009, I knew my appreciation of his raw talent and undeniable skill was over.

2014-03-19 @ 06:21:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0